Hvordan er det å være same?

Hvordan er det å være same? Det er et spørsmål som jeg fikk da jeg hadde spørsmålsrunde, og siden jeg ved et uhell glemte å ta den med da jeg svarte på spørsmålene (beklager det!), så tenkte jeg at jeg skriver ett innlegg rundt temaet. 

Først litt fakta om samer:

  • Vi er ett urfolk som holder til i de nordlige delene av både Norge, Sverige, Finland og Russland
  • Det er ca 50 000 - 80 000 samer til sammen i disse fire landene. Det bor flest samer i Norge  (rundt 40 000)
  • Vi har ett eget språk, samisk, og også vi har mange forskjellige dialekter
  • Tradisjonelle levemåter er reindrift, men ikke alle driver med det! Det er en mindre andel av samer som driver med det faktisk.
  • Vi har også et eget flagg og nasjonal dag, 6. februar
  • Vi har vårt eget parlament, Sametinget, som ligger i Karasjok
  • Karasjok, hjembygda mi, kalles samenes hovedstad
  • De tradisjonelle klærne våre kalles kofter, ikke kjole, bunad eller noe annet. En kofte er i likhet med språk/dialektene forskjellig fra sted til sted.
  • Vi har samiske aviser, nettsider, videregående skoler og også ett samisk universitet, radiokanaler og tv-program +++
  • Kjente samer er sanger Mari Boine, skuespiller Mikkel Gaup, sametingspolitiker Helga Pedersen og også Renee Zellweger.

Ler mer HER og HER
Så..Nei, vi bor ikke i lávvu med mange etasjer, vi rir ikke på reinsdyr og vi spiser ikke bare joikakaker. Vi bor i hus som andre siviliserte og har siviliserte samfunn. Vi kjøper klær i butikker og det hender seg faktisk at vi også bestiller klær fra internett, for det har vi faktisk også. Vi kjører bil og vi spiser blant annet mat som taco og pizza;)

Min bakgrunn: 
Ja, jeg er da same. 3 av 4 besteforeldre er samer, så jeg ser på meg selv som en "hel-same". 

Jeg har bodd i Karasjok hele mitt liv, de 18 første årene hvertfall. Har vokst opp med samisk språk og kultur rundt meg. Jeg har min egen kofte, Karasjok kofta. Jeg har lært å kle på meg kofta selv, det er faktisk litt fiklete, og etterhvert så skal áhkku lære meg å frynse tørkle. Å frynse tørkle er tradijonell samisk håndverk, duodji. Áhkku har også lært meg å lage gumpus, blodklubber. Tradisjonell samisk mat, en del av det i hvertfall. Familien min har ikke reinsdyr, pappa er faktisk bonde. Jeg selv har ikke vært så veldig mye rundt reinsdyr, har vært ved reingjerde et par ganger, men that's it! 

Jeg snakker den dialekta de aller fleste samer gjør, nordsamisk. Samisk har jeg snakket siden jeg var liten og det er mitt førstespråk. Har gått i samisk klasse siden 1. klasse og til jeg ble ferdig på videregående. Dessverre så ble det sånn at det bare var jeg som fikk samisken 'inn med morsmelka'. Brødrene mine var ikke like heldige, og de har norsk som førstespråk. Mamma snakker jo egentlig ikke samisk, men ho forstår og kan jo snakke det ho og, så det er via besteforeldre, tante, onkel og pappa at jeg fikk samisk så godt snekra inn. Det dabba dessverre ut når Tom ble født, og etterhvert Knut også. 

Å være same sørpå:
Jeg har jo flyttet sørover og er utenfor det samiske kjerneområdet og det stedet hvor samisk er i sentrum. I Lillehammer så vet jeg om andre samer og de er faktisk også fra Karasjok. Jeg kjenner dem jo ikke, men vi prater hvis vi tilfeldigvis skulle møte på hverandre. Det er litt rart å være et sted hvor folk blir så overraska og ser på meg med store spørrende øyne hvis jeg prater samisk. Jeg savner å snakke samisk til daglig og å høre det daglig. Siden det er mange som har fordommer mot samer, så var jeg litt redd for å flytte hit og for hva folk kom til å si og reagere. Heldigvis så har det gått bra, mange i klassen synes det er kjempe kult at jeg er same. 

Hva jeg syns om å være same: 
Så var vi tilbake til spørsmålet om hvordan det er å være same. Jeg syns det er kutl! Som dere ser på tallene helt øverst i innlegget , så er det ikke mange som er samer og derfor synes jeg det er kult/fint/artig osv å være en del av det egentlig lille tallet. Jeg skammer meg på ingen måte over min egen bakgrunn, kultur eller språk. Her sørpå bærer jeg kofta med stolthet og viser gjerne frem at jeg er same. Jeg føler meg veldig heldig som er same, og som får oppleve både norsk og samisk kultur og språk. Jeg er takknemlig for at jeg er den jeg er, også er det fint å skille seg litt ut! Jeg liker at samisk er en del av meg!

Det har jo litt fordeler å være same. Det å kunne snakke flere språk (mener altså da norsk og samisk) gjør det lettere å lære ett tredje språk. De som har samisk på skolen slipper å ha nynorsk. Og en ting som er litt ekstra gøy da, uten å være veldig slem nå, er at vi kan gå for eksempel i Oslos gater og prate akkurat hva vi vil, om hvem vi vil, uten at noen skjønner hva vi snakker om. Hihi! 

Er du same, eller kjenner du kanskje noen som er det? Er det noe mer du lurer på om dette? 

30 kommentarer

Silje

28.09.2013 kl.20:19

Dette synes jeg var skikkelig interessant! Vil gjerne høre mer om dette, så skriv gjerne flere innlegg :)

Men du.. Skulle forklare hva samer var til ei utenlandsk venninne, men kom ikke på det engelske ordet for same? Hvis det er noe..? Hehe (:

Ida Charlotte

28.09.2013 kl.20:29

Silje: så bra å høre, setter pris på det! Ikke se bort i fra at jeg skriver flere innlegg! Hmm, du kan jo si 'sami people' :)

Helene

28.09.2013 kl.20:37

Syns dette var veldig interessant og er stolt av deg som tør å stå frem som den du er. Det er synd dere blir sett så ned på. Syns den samiske kulturen er veldig spennende og interessant. Men en ting lurer jeg på. Du skriver at du handler klær som alle oss andre, men hvor mye bruker du da kofta di og eventuelt til hvilke anledninger?

Ha en fin kveld =)

Silje

28.09.2013 kl.20:49

Ja, jeg føler jeg vet så lite samekulturen, bortsett fra det media serverer oss (som ikke er alltid.. like nyansert for å si det sånn). Så jeg synes det er veldig interessant å høre det rett fra en same;)

Jeg bor et sted hvor det ikke finnes særlig med samer, så det er ikke noe jeg møter på daglig. Vi lærte jo en del på barneskolen, men det går i glemmeboka det også! Men jeg synes jeg har fått med meg (gjennom igjen, media, som man ikke alltid kan ta for god fisk) at det er en del konflikter mellom samer og andre ikke-samer bosatt i nord? Uansett, bra at du skriver og driver med litt folkeopplysning :) Jeg tenker at det uansett ville være et "sjokk" og en forandring for en nordlending å flytte sørpå, og omvendt. Men jeg har fått inntrykket av at det er så mye mer når man er same, man føler en større avstand til ikke-samer, og når man ikke møter den samiske kulturen til daglig som man er vant til. Har egentlig tenkt"hvorfor det", men kanskje det er litt det samme som hvis man skulle flyttet til et annet land i Norden fra Norge? Man er liksom ca det samme, snakker ca det samme språket, har ca samme kultur, men allikevel er det mye forskjellig og en omstilling. Syns forresten det er stilig at du har samisk som morsmål!

Dette ble veldig rotete, men det jeg prøver å si er: stå på =)

Ida Charlotte

28.09.2013 kl.21:10

Helene: Tusen takk, hyggelig å høre!:) Kjempe artig at du synes det om den samiske kulturen! Kofta bruker vi egentlig bare til spesielle anledninger.. Bryllup, konfirmasjon, dåp, gjerne i begravelse også. Når vi føler for å pynte oss til fest så bruker vi kofta:) Med andre ord, ikke så altfor ofte..

Ida Charlotte

28.09.2013 kl.21:25

Silje: Hehe, tusen takk for kommentaren! :) Ska ta med meg videre det du skriver! Du kan jo friske opp minnet ved å lese litt om det på nett og i bøker? Hihih..

Ja, det er vel en del uenigheter mellom samer og ikke-samer. Gidder ikke gå noe inn på det akkurat nå, håper det er greit:) For meg ble det ikke noe særlig "sjokk" å flytte sørover, for hjemme i Karasjok så har jeg jo mye norsk også rundt meg og jeg har jo vært mange turer sørpå før, så jeg visste jo sånn ca hva som venta meg og hva som blir igjen hjemme.Selvfølgelig, jeg savner å ha den samiske kulturen og språket rundt meg daglig, er jo oppvokst med det. Den avstanden til ikke-samer, nordmenn kan vi vel kalle dem da, er ikke så ille. Jeg er oppvokst med begge kulturene rundt meg,og jeg føler at jeg går rett inn i begge kulturene. Og for å svare på det siste, så hadde det for meg vært ca 50/50 om at det hadde vært det samme som å flytte til f.eks Sverige. Norsk og svensk er jo mye av det samme, men jeg hadde likevel følt en større avstand til min kultur og språk. Selvom det er samer i Sverige og. Ble et rotete svar også, så bare spør om det er noe du lurer på :D

~Thessa Braathen~

28.09.2013 kl.21:55

Så utrolig kult ! :) Kjenner ingen som er same tror jeg , kjenner jo noen som kommer fra Alta å sånn men vet ikke om de er samer ! :)

Ida Charlotte

28.09.2013 kl.22:00

~Thessa Braathen~: hehe, ikke se bort i fra at de er det ;D

~Thessa Braathen~

28.09.2013 kl.22:09

Hadde vært utrolig kult ! :) Jeg skulle ønske vi hadde samisk på skolen, men det kom ikke før etter at jeg var ferdig med skole tiden min ! :)

Ida Charlotte

28.09.2013 kl.22:21

~Thessa Braathen~: så dem har samisk på den skolen hvor du gikk? :) eller misforsto jeg?:D

~Thessa Braathen~

28.09.2013 kl.22:28

Vi kunne få det som valgfag når jeg sluttet på ungdomskolen , noe som irriterte meg fordi jeg ville lære det ! =)

Helene

28.09.2013 kl.22:29

Hei meg igjen..Så det blir som vår bunad på en måtte da, sånn i bruk altså. Fint å se hva dere andre har kommentert. Jeg ble også nysgjerrig på denne skolen Thessa snakket om. Trude det bare var same skoler (vis det er riktig ord å bruke) som hadde dette. Er ferdig på skolen nå men vis dette er et fag jeg kunne ha hatt vis jeg skule gått på skole nå så hadde jeg valgt det glat :)

kristinerosok

28.09.2013 kl.22:31

Så fint innlegg med fine bilder :)

Ida Charlotte

28.09.2013 kl.22:44

~Thessa Braathen~: aah skjønner..kult at dere kunne ha det som valgfag hvertfall :D du kan jo fortsatt lære det? er aldri for sent :)

Ida Charlotte

28.09.2013 kl.22:47

Helene: Jepp, det er det :) Hehe neida, samisk kan lære så lenge skolen får ordna med lærer og opplegg. En venninne av meg som flytta til Trondheim, mener jeg å huske hadde fjernundervisning en liten stund før ho fikk en ordentlig lærer. Eller, en som var fysisk tilstede :D og fetterne mine i Nittedal hadde også fått en samisk lærer når dem fant ut at dem ville lære det, og dem var hjemme hos oss i 1-2 uker i fjor høst for å få praktisert litt samisk.
Samisk er det fortsatt mulighet for deg å lære:)

Ida Charlotte

28.09.2013 kl.22:47

kristinerosok: hyggelig å høre, tusen takk! :)

~Thessa Braathen~

28.09.2013 kl.23:17

Har tenkt å lære meg det ! :)

Cassandera

28.09.2013 kl.23:39

tøft! farmor er litt samisk eller noe haha :)

Ida Charlotte

28.09.2013 kl.23:47

Cassandera: så kult! :D

Ida Charlotte

28.09.2013 kl.23:47

~Thessa Braathen~: lykke til! :D

Alexandra Nyborg

29.09.2013 kl.08:48

Så kult! Bra dere lever videre med kulturene :)

Anna Garder

29.09.2013 kl.11:35

Nei, men har en nabo som er det :) ♥

Jeanett Hensel

29.09.2013 kl.11:47

spennende å lese :)
Så spennende å lese!

Sunniva :*)

29.09.2013 kl.15:06

fint innlegg :)

Ida Charlotte

29.09.2013 kl.15:50

Alexandra Nyborg: hehe, e vel en selvfølge :D

Ida Charlotte

29.09.2013 kl.15:50

Anna Garder: så kuult! :D

Ida Charlotte

29.09.2013 kl.15:50

Jeanett: takk:D

Ida Charlotte

29.09.2013 kl.15:50

Thale Sunniva: takker!:D glad du likte det!

Ida Charlotte

29.09.2013 kl.15:50

Sunniva :*): tusen takk!:)

Skriv en ny kommentar

hits